Nepovestitelor Trairi ale Templierilor Romani

O carte despre care vom tot auzi vorbindu-se. Personajele principale din "Nepovestitelor trairi ale templierilor romani" Berila, Pista Massy, Kremvurst von Schlitz, fac un tur sui generis al manastirilor si carciumilor din Europa Evului Mediu, precum, veacuri mai tarziu, Che Guevara avea sa faca turul spitalelor si al garilor din America de Sud de la jumatatea secolului XX. Instantaneele imaginate de Adrian Voicu reconstituie viata cotidiana, din palate sau simple hanuri, asa cum o traiau francezii, italienii sau turcii. Modelul stendhalian de alternativa a carierei, in rosu sau negru, armata sau biserica, se regaseste in romanul lui Adrian Voicu in capitolul despre fratii Mariei, regina Ungariei, unul cavaler si altul preot. Dar acuratetea istorica nu este un obicei obsedant traversata de scriitor, contrafactualul se intampla cu si mai multa naturalete, ca in paginile care rescriu deznodamintele legendelor Miorita si Mesterul Manole.


Insisi Romeo si Julieta se bucura de un alt curs al istoriei lor de dragoste, asa cum a vazut-o scriitorul. Din morala Evului Mediu, autorul mai pastreaza si adesea consemnata teama de sange a barbatului, un personaj marturiseste ca nu mai poate asista la executii de când i s-a facut rau la nasterea unui prunc. Firul vital care il leaga pe Eros de Thanatos este, de altfel, una dintre sforile din mana artistului care isi pune personajele sa iubeasca, sa insele, sa tradeze, sa calatoreasca si sa ucida, sa fure, sa bea, sa manance si sa spioneze in asternuturi si la curti regale, intr-un roman cu o exceptionala putere imagistica, pe alocuri specifica celui mai pur decupaj cinematografic de actiune. Intamplarile derulate sub ochii cititorilor in "Nepovestitele trairi ale templierilor romani" mai fac o trimitere la clasicismul romanesc, prin aceea ca devenirea unuia dintre personajele principale, Kremvurst, face din carte un Bildungsroman.

Obiective Turistice Recomandate

Atractiile Turistice ale Greciei

Delphi, in inima Muntelui Parnassus in Grecia Centrala, a fost crezut de antici ca buricul lumii, in centrul universului. La punctul in ca...