Mai este Valabil astazi Stagiul Montan?

Ilie Stan a inceput pregatirea din aceasta pauza competitionala printr-un cantonament la munte. Suficient pentru Mihai Stoica si un anonim preparator fizic italian sa ironizeze aceasta chestiune. Walter Zenga fost antrenor la Steaua, astazi le-a cantat si el in struna celor doi chibiti de pe margine. Steaua s-a intors in timp, dupa mentalitatea lor. Nu sunt preparator fizic asa ca habar nu am daca este bine ca Ilie Stan a ales sa faca un stagiu montan, dar stiu sigur ca vorba din batrani: ''cu pregatirea montana din iarna o duci fizic tot anul'', astazi nu mai este valabila. Astazi in fotbal cel mai important lucru este sa stii sa-ti dozezi efortul, si ce-ti bagi in vene. Dupa majoritatea meciurilor sustinute de echipele romanesti in cupele europene, statistica arata ca ai nostrii au mai multi kilometri alergati decat adversarul, dar rezultatul este nefavorabil. Pentru a reusi sa scoti randament maxim cu efort fizic minim este nevoie si de un antrenor priceput in ale tacticii pe banca, si de un doctor foarte bun in curtea clubului. Totusi in Romania se mai practica mersul la munte. Repet nu sunt in masura sa-mi dau cu parerea daca este bine sau nu dar in timp am observat o chestiune interesanta. 

Sezonul trecut Dorinel Munteanu a inceput pregatirea de iarna la munte. In vara Otelul Galati a fost campiona. Dupa demiterea lui Jose Peseiro, Rapidul incepea pregatirea de iarna tot printr-un stagiu montan. Echipa fiind preluata de Nicolae Manea. Antrenor, care dupa 5 minunte petrecute pe terenul de antrenament afirmase ca echipa nu este pregatita fizic. A fost momentul cand Peseiro se ruga de soferul autocarului sa-l lase sa urce in autocar. Daca Otelul castiga campionatul, Rapidul termina in genunchi sezonul. Diferenta intre Otelul si Rapid este urmatoarea. Otelul avea un lot format in mare masura din fotbalisti romani, care au mai prins acest gen de pregatire cel putin in perioada junioratului, Rapidul avea in componenta doar 7 jucatori romani, restul fiind brazilieni sau portughezi. In momentul cand Manea a coborat de la munte majoritatea strainilor s-au rupt pe termen lung cand s-a introdus mingea la antrenamente (Cesinha, JP Andrade, Mejolaro Pitbull, etc). La Steaua in momentul de fata romanii domina vestiarul, asa ca ideia lui Ilie Stan pe plan intern s-ar putea sa dea roade.

No comments:

Post a Comment

Obiective Turistice Recomandate

Atractiile Turistice ale Greciei

Delphi, in inima Muntelui Parnassus in Grecia Centrala, a fost crezut de antici ca buricul lumii, in centrul universului. La punctul in ca...