Mentenanta unui Generator de Curent

Un generator electric isi gaseste utilitatea in foarte multe aplicatii. Poate produce curent pentru casa, sa alimenteze echipamentele de mentinere a vietii, sau sa produca curent la iesirile in natura, daca e unul portabil. Pentru a functiona in parametri optimi, insa, are inevitabil nevoie si de mentenanta regulata. Mententanta se poate face anual pentru cele mai bune rezultate, dar asigurati-va ca o faceti in avans si in perioade cand nu aveti urgent nevoie de el. Daca e corect facuta va preveni cresterea consumului de combustibil si alte probleme mult mai grave. E indicat sa va faceti si o carte de service in care sa treceti toate datele la care s-au facut reparatii si operatiuni de intretinere, cu problemele remediate si piesele schimbate.


In lipsa unor probleme grave, mententanta de rutina poate fi facuta si acasa. Incepeti prin a studia conditia actuala a generatorului, uitandu-va dupa piese ruginite, fire rupte, butoane blocate, etc. Reparati orice vedeti ca atarna, joaca, sau e dezlipit. Apelati la un profesionist daca nu sunteti siguri de ce ar trebui sa faceti. Curatati bine generatorul ca sa eliminati riscul unor defecte ascunse. Daca a fost utilizat afara a adunat cu siguranta pamant si frunze, iar intrarea unor astfel de impuritati in alternator poate avea ca urmare chiar distrugerea iremediabila a generatorului.

Desi generatorul produce curent, pentru a porni el are la randul sau nevoie de curent, la fel ca un autoturism. Bateria cu care e dotat are o durata de viata limitata si ar trebui schimbata la fiecare 2-3 ani pentru a evita surprizele neplacute. Intre timp se poate verifica voltajul ei si nivelul apei distilate, completand daca e necesar.

Urmand instructiunile producatorului, schimbati filtrele si verificati nivelul uleiului. La generatoarele cu racire pe aer uleiul ar trebui schimbat la fiecare 30-40 ore de functionare, folosind doar ulei sintetic, pe cand la cele cu racire pe lichid la aproximativ 100 ore. Cu o perie de sarma curatati bujiile. Daca vedeti totusi pierderi de randament e indicat chiar sa le schimbati cu totul, pretul unei bujii fiind oricum modic. Verificati cu atentie toate suruburile si elementele de prindere, strangandu-le bine daca le vedeti slabite. E ceva obisnuit pentru un generator de curent, unde vibratiile repetate pot slabi unele suruburi.

Combustibilul e un alt factor de risc, deoarece benzina isi pierde eficienta dupa aproximativ 6 luni de inactivitate. Daca nu folositi generatorul pe o astfel de perioada, aveti cateva solutii. Cea mai evidenta e sa completati cu combustibil proaspat, insa daca rezervorul e deja plin nu veti putea face asta. Folositi, in schimb, aditivi pentru combustibil, disponibili la orice benzinarie sau magazin de profil.

Daca generatorul e static si il folositi la casa, ar trebui sa il alegeti pe gaze naturale deoarece acest tip de generatoare nu intampina astfel de probleme cu combustibilul. Desi va necesita probabil un profesionist, e important sa calibrati anual pompa de combustibil si injectoarele. Pentru o intretinere corespunzatoare se recomanda pornirea generatorului electric la intervale regulate, lasandu-l in functiune cateva minute. Depozitarea sa trebuie facuta in spatii uscate si curate.

No comments:

Post a Comment

Obiective Turistice Recomandate

Atractiile Turistice ale Greciei

Delphi, in inima Muntelui Parnassus in Grecia Centrala, a fost crezut de antici ca buricul lumii, in centrul universului. La punctul in ca...