De ce avem Nevoie de Masuratori Topografice pentru Drumuri prin Tehnologia de Scanare 3D

Masuratorile topografice cu un grad inalt de precizie sunt esentiale in cazul proiectarii unor drumuri, indiferent de complexitatea lor si de dimensiune. Drumurile au nevoie de masuratori topografice de fiecare data cand apar diverse probleme sau cand se fac prelungiri, lucrari de extindere, cand apar drumuri noi in zone unde erau necesare.

Definirea zonelor de interes, zonelor studiate cu ajutorul unor masuratori cat mai exacte aduce o serie de avantaje considerabile pentru constructorul drumurilor. Pe de o parte, se construieste mai usor si mai rapid cand pornesti de la date colectate cu o precizie foarte mare, cu acuratete mare, nu se mai pierde timp cu refacerea erorilor in proiectare si executie. Pe de alta parte, masuratorile topografice cu o acuratete mare pot contribui la realizarea de drumuri cu eficienta ridicata si la evaluarea calitatii acestora indiferent de faza in care se afla, in timpul executiei sau dupa ce a fost finalizata executia.

Acuratatea si precizia datelor de analizat si a masuratorilor topografice pot fi obtinute destul de simplu in prezent prin scanari 3D ale suprafetelor unde se vor executa drumurile sau a drumurilor deja executate. Scanarea 3D cu laser capteaza geometria 3D a infrastructurii sau a site-urile, a diverselor obiecte aflate in zonele vizate, se colecteaza rapid si eficient foarte multe date esentiale despre teren, drumuri. Datele brute iau forma unui nor de puncte 3D, fiind usor de procesat si de analizat pentru a putea avea produse si standarde industriale specifice, o imagine clara asupra zonelor de interes.

Odata ce vom realiza masuratori topografice drumuri cu ajutorul scanarilor 3D vom avea acces la detalii despre drumurile pe care le executam sau pe care le-am dat deja in folosinta, depistam rapid orice defectiuni si probleme ale terenului, actualizam diverse date deja existente. Norul de puncte 3D este manevrat in asa fel in cat sa se obtina un model de suprafata digitala, se calculeaza rapid volume, se genereaza profiluri si ortofotoplanuri cu rezolutii foarte mari.

Noua tehnologie pentru masuratori topografice se utilizeaza atat pe parcursul dezvoltarii proiectului, cat si pentru interventii si intretinerea drumurilor. Are loc o inspectie detaliata inaitne de reparatii, se evita erorile de orice tip si interventiile care genereaza costuri foarte mari. Se cartografiaza foarte simplu cai de comunicatii, se actualizeaza trasee existente, se analizeaza amplasamentul in diverse zone, se pot face si calcule volumetrice rapide, acolo unde situatia/constructorul/proiectul o impune.

Scanarile 3D inseamna costuri mai mici pentru drumuri, pentru exploatare, date extrem de multe colectate fara efort si timp mai putin petrecut pe teren sau cu analiza lor. E suficient sa introducem datele intr-un software specializat si avem in cel mai scurt timp o imagine clara asupra drumurilor de construit sau deja construite, care urmeaza sa intre in mentenanta.

Sursa foto: Topo Live Engineering

No comments:

Post a Comment

Obiective Turistice Recomandate

Atractiile Turistice ale Greciei

Delphi, in inima Muntelui Parnassus in Grecia Centrala, a fost crezut de antici ca buricul lumii, in centrul universului. La punctul in ca...